Ajankohtaista

Uuteen kauppakeskus Kaleen valittiin Tampereen Sähkölaitoksen edistyksellinen ja ympäristöystävällinen lämmitys- ja jäähdytyshybridi

2.9.2021

eQ toimitilat Helsinki | kauppakeskus Kale

Tampereen Kalevaan rakennetussa Kale-kauppakeskuksessa vierailu tapahtuu miellyttävissä olosuhteissa. Kauppakeskuksen uumenissa piilee kehittynyt, ekologinen jäähdytysratkaisu, joka takaa ihanteelliset ostosolosuhteet ympäri vuoden.

Elokuun alussa avattuun kauppakeskukseen on toteutettu kiinteistökohtainen jäähdytys- ja lämpötekninen ratkaisu, joka hyödyntää Sähkölaitoksen verkostojen ominaisuuksia aiempaa edistyksellisemmin.

Uudessa CHC-järjestelmässä (combined heating and cooling) lämpöpumpulla viilennetty vesi kiertää kauppakeskuksen putkistossa. Kiinteistön viilennyksessä lämmenneen veden lämpöenergia siirretään kaukolämpöverkkoon hyödyttämään ympäristöystävällisesti muita kaukolämpöasiakkaita sen sijaan, että lämpö päästettäisiin hukkaan. Näin Kalessa toteutetaan järkevää energian kiertotaloutta.Kauppakeskuksen katolle on sijoitettu aurinkopaneeleita, joista jäähdytysjärjestelmä saa tarvittavan sähkönsä.

- Tampereen Sähkölaitoksen näkökulmasta CHC-ratkaisussa tarjotaan asiakkaille jäähdytystä palveluna. Sähkölaitos investoi avaimet käteen -periaatteella lämpöpumpun, muun tuotantolaitteiston ja liittymän sekä ylläpitää ja valvoo järjestelmää. Asiakas maksaa kokonaisuudesta palvelumaksun, toteaa Sähkölaitoksen myyntipäällikkö Samu Lepistö.

Tampereen Sähkölaitoksella on yli 600 km kaukolämpöverkkoa ja noin 17 km kaukojäähdytysverkkoa. CHC-jäähdytys on erinomainen tapa tuottaa jäähdytystä asiakkaille, joille ei vielä voida tarjota kaukojäähdytystä, mutta jotka ovat laajan kaukolämpöverkon piirissä. Samalla saadaan hyödynnettyä hukkalämpö ja kierrätettyä se hyötykäyttöön.

CHC-järjestelmä minimoi kiinteistön kokonaisympäristövaikutuksia sekä parantaa energiatehokkuutta. Kauppakeskus Kale on erinomainen esimerkki nykyajan energiankäytön mahdollisuuksista sekä monipuolisten ja älykkäiden energiaverkkojen yhteiskäytöstä Tampereella.


Jos tarvitset apua toimitilavalinnassa, ota yhteyttä. Voit myös itse tutkia sopivia toimisto- tai liiketilavaihtoehtoja eQ:n toimitilahausta.