Ajankohtaista

Lauttasaaren uudesta koulusta ja päiväkodista tulee hiilineutraali

22.8.2019

Lauttasaareen rakennetaan parhaillaan vajaan 600 oppilaan ala-astetta ja jopa kolmensadan lapsen päiväkotia. eQ Hoivakiinteistöjen omistamaan kouluun on valittu lämmitystavaksi Advenin maalämpö eli geoenergia. Energiaratkaisu tukee Helsingin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
Lauttasaaren koulu_havainne_Adven

Kuva: Adven

Vattuniemenkujalle rakennettavan koulukeskuksen omistaa Erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt ja Helsingin kaupungista tulee kiinteistön vuokralainen. Lämmityksen ja viilennyksen toimittaa kouluun Adven.

- Toimintaperiaatteenamme on tarkistaa aina, onko rakennuttamiimme kohteisiin mahdollista ottaa energiaa maasta – tämä on kestävän kehityksen toimintamallimme mukaista, eQ Hoivakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Kimmo Alaharju toteaa.

- Geoenergiassa lämmityskustannukset ovat edullisemmat kuin muissa vaihtoehdoissa. Tästä hyötyy erityisesti vuokralainen eli Helsingin kaupunki. Advenin palvelumalli, jossa he sekä rakennuttavat energiaratkaisun että jatkossa myös pyörittävät ja valvovat energiantuotantoa, on meille sopiva ja vaivaton, Alaharju sanoo.


Rakennusten lämmitys aiheuttaa Helsingissä suurimmat päästöt

Adven on toteuttanut Suomeen useita suurien kiinteistöjen geoenergiaratkaisuja. Esimerkiksi Espoon tuleva kauppakeskus Lippulaiva viilennetään ja lämmitetään Advenin geoenergialla. Geoenergian avulla lämmitys ja viilennys voidaan ratkaista hiilineutraalisti, eli siitä ei synny päästöjä ilmakehään. Tämä tukee Helsingin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2035. Tärkeimpinä keinoina on rakennusten lämmityksen päästöjen alentaminen, sillä rakennusten lämmitys on Helsingin suurin päästöjen aiheuttaja.

Lauttasaaren koulun ja päiväkodin lämmitys toimii samaan tapaan kuin omakotitalon maalämpö, ainoastaan mittakaava on suurempi. Esimerkiksi geokaivojen yhteissyvyys on 7 000 metriä, kun omakotitalossa riittää yleensä noin 100–200 metriä.

- Koulukeskuksesta tulee edelläkävijä, sillä se on täysin hiilineutraali. Myös lämpöpumppujen tarvitsema sähkö tuotetaan vesivoimalla. Toistaiseksi vain harva koulu on pystynyt samaan. Geoenergia on turvallinen ja kestävä tapa tuottaa kiinteistölle lämpöä ja viilennystä, Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen toteaa.


Lauttasaaren koulukeskus lukuina:

Koulukeskus valmistuu 2020
Lämpöpumpputeho 500 kWh
Lämmitettävä ja viilennettävä ala on n. 8 000 m², koulun kokonaislaajuus n. 10.240 brm²
Koulu on ala-aste, jossa toimivat luokat 1-6, yhteensä 590 oppilasta
Päiväkotiin tulee noin 210 lasta ja laajennusvaraa on noin 90 lasta


Lisätietoja:

eQ Hoivakiinteistöt
Kimmo Alaharju
kiinteistöjohtaja
040 510 6890
kimmo.alaharju(a)eQ.fi

Adven
Timo Koljonen
liiketoimintajohtaja
kiinteistöenergia
050 466 6999
timo.koljonen(a)adven.com


Adven Oy